Categories
Archiwum
Links
Tags
teorie muzicala concursuri canto de ce nu pot avea ritm muzical? cum pot invata canto? cum pot invata la un instrument muzical? am ureche muzicala ai ureche muzicala? vrei sa inveti la un instrument muzical? vrei canto? informatii gratuite muzica lectii de teorie teorie muzicala elementara teste auz teste auz muzical canto instrumente muzicale canto pian partituri pian am ritm muzical?
Despre botez
Botezul este prima taina sfanta din cele sapte care exista (taina sfantului botez, taina sfantului mir, taina sfintei impartasanii, taina spovedaniei, hirotoniei, nunta si taina sfantului maslu).
Primul botez a fost cel al lui Ioan in raul Iordan. El si-a marturisit pacatele si s-a pocait pentru ele. A primit apoi numele de Ioan Botezatorul. Iisus Hristos a fos botezat de Ioan Botezatorul, iar atunci cerurile s-au deschis si Duhul Sfant a coborat din cer sub forma unui porumbel alb. Tot Ioan a botezat si o parte a apostolilor. Taina botezului are o dubla semnificatie: este o marturisire a credintei in Dumnezeu, dar si o acceptare a suferintelor lui Iisus Hristos si o impartasire cu acestea.
Botezul la ortodocsi
Știm cu totii ca ne botezam pentru a ni se ierta pacatele: copiilor mici pacatul stramosesc, iar adultilor pacatele pe care le-au savarsit pana in momentul botezului.
• Prima data se rosteste Crezul, apoi se aprind lumanarile ca simbol al credintei aprinse in inima celui botezat si care trebuie sa arda toata viata.
• Se mai aprind trei lumanari in fata cristelnitei, ca simbol al Sfintei Treimi.
• Dupa ce apa din cristelnita este sfintita de catre preot, copilul sau omul adult se unge cu untdelemn, ca simbol al milei lui Dumnezeu.
• Se inconjura de trei ori masa in numele Sfintei Treimi. Cercul simbolizeaza legatura cu aceasta, care trebuie sa fie continua si unita.
• Spalarea este simbolul iertarii pacatelor, iar tunderea se face pentru a simboliza supunerea omului botezat legilor lui Dumnezeu.
Botezul la greco-catolici
La catolici, botezul se face tot in numele Sfintei Treimi, dar nu prin Intreita Scufundare, ci prin turnarea apei sfintite pe crestetul celui botezat. Mai tarziu, la varsta de sase-sapte ani, cei botezati catolic primesc asa-numita confirmare. Biserica Ortodoxa recunoaste botezul romano-catolic si cea Romano-catolica, botezul ortodox
Baia dupa botez
A doua zi dupa botez se face “scalda copilului” sau “scoaterea din mir al copilului”. Acest obicei se face de nasa si mama.
Aceasta baie este foarte importanta pentru copil, fiind plina de semnificatie. In apa se pun:
• flori-ca sa fie copilul frumos,
• apa sfintita, ca sa fie copilul curat ca aceasta
• ou – ca sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din ziua urmatoare)
• pietre-ca sa fie puternic,
• busuioc-sa miroasa frumos,
• miere-sa fie dulce,
• lapte-ca sa fie proaspat,
• inel-sa aibe parul cret,
• grau – sa fie cinstit,
• marar – sa fie placut ca mararul in bucate,
• menta si romanita – sa creasca usor si sa fie sanatos,
• pene – ca sa fie usor ca pana,
• bani si bijuterii – ca in viata, copilul sa aiba noroc si parte de avere.
Nasa mai pune bani si sub copaie. Dupa ce s-a scaldat copilul, apa se arunca inaintea soarelui sau la radacina unui copac roditor, peste flori, pe un loc curat sau intr-o apa curgatoare. Astfel copilul va fi curat toata viata.
Banii sunt luati de catre moasa sau sunt dati altor copii. Apoi se sta la masa.
Taierea moțului
Obicei respectat din mosi stramosi, taierea motului se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la zona la zona fiind foarte mici.
Se practica la un an de la nasterea copilului, dar si la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu insa in an cu numar fara sot. Motul se taie baietilor, iar la fete se rupe turta deasupra capului. Uneori se taie motul si la fete. Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Se zice ca pana la taiatul motului nu se ia deloc din parul copilului care in acea zi este impletit cu funda albastra la baiat si rosie la fata. Cu o foarfeca sau un briceag, nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?” la care cei de fasa raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”.
Motul taiat se ingroapa la radacina unui pom fructifer sau intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat. Un alt obicei la taierea motului este sa se puna diferite obiecte pe o tava in fata copilului, cum ar fi: carte, creion, paine, cosmetice, carte, bani etc si este lasat sa aleaga de trei ori cate un obiect. Ce va alege arata la ce va avea noroc in viata.
* Pentru părinţii bebeluşului, bugetul botezului se ridică la aproximativ 7.000 – 10.000 de lei, în funcţie de numărul de invitaţi * Naşii pruncului fac şi ei o investiţie de 1.300 – 2.500 de lei * În cazul invitaţilor la cumetrie darul poate ajunge la 500 – 600 de lei de pereche *
================================================================
Pentru un părinte iubitor, nimic nu este prea mult ori prea scump când e vorba de copilul lui. În ciuda crizei, botezul copilului, fie că este sau nu întâiul născut, a ajuns să rivalizeze cu o nuntă.
Am încercat să facem împreună cu fericiţii părinţi ai frumoasei bebeluşe Anemona şi cu o naşă iubitoare şi dedicată finuţilor, Mihaela, factura unui botez cu şi fără fiţe.
Pregătiri de cumetrie
Prima grijă a părinţilor e să găsească o biserică şi un restaurant potrivite pentru marele eveniment şi să facă programările necesare. Avantajul este că petrecerea de botez se poate face şi în cursul săptămânii.
De la o petrecere între rude şi prieteni apropiaţi, cumetria a ajuns să semene cu o nuntă la scară mai mică. Un meniu de botez cu trei feluri delicioase costă cam 100 de lei de persoană. E posibil ca restaurantul să impună părinţilor să plătească şi 5 meniuri în plus pentru personalul care va lucra la petrecere.
Pentru un botez cu 40 de invitaţi, factura de la restaurant se ridică la 4.500 de lei. Şampania, prăjiturile sau bomboanele oferite invitaţilor la biserică, băuturile şi sucul plus tortul bebeluşului ridică scorul cu încă 1.200 de lei, minim!
Dacă tot am ajuns la tort, trebuie să vă spun că se poartă tortul în formă de landou sau pătuţ cu un bebeluş în miniatură care doarme pe aşternutul de marţipan, ciocolată albă sau frişcă. Tortul în sine poate ajunge să coste peste 500 de lei!
DJ-ul petrecerii va uşura bugetul de botez de 800 de lei. Fotografiile şi filmul botezului realizate de profesionişti înseamnă alţi 1.300 de lei.
Vremea ursitoarelor n-a apus! Pentru reuşita petrecerii, merită să invitaţi şi ursitoarele. Pentru 600 de lei, măiestrele zâne se vor lupta cu ursitoarea cea rea şi nepoftită şi o vor învinge spre hazul general al invitaţilor, iar bebeluşul va avea garantat un destin de invidiat.
Sala în care are loc petrecerea poate fi decorată cu baloane în formă de bebeluş, berze gonflabile, suzete din plastic sau baloane în formă de suzetă, biberoane uriaşe, flori, voaluri roz sau bleu… dacă vi le permiteţi.
Invitaţii şi mărturii
Odată stabilite toate, e timpul să trimiteţi invitaţiile la botez. Nostime, decorate cu chipul bebeluşului, ursuleţi sau îngeraşi şi cu mesaje haioase, invitaţiile costă cel puţin 2 lei bucata. Pentru 20 de perechi (40 de invitaţi) înseamnă un efort financiar de 40 de lei.
Cardurile de masă, tot cu minim 2 lei, cu sau fără meniuri, plus plicurile pentru dar înseamnă alţi 40-60 de lei. Dacă vă dă mâna puteţi face invitaţii de botez inscripţionate direct pe o tabletă de ciocolată, personalizată chiar cu poza copilului, caz în care doar o invitaţie va costa 20 de lei.
Pentru tăticii sau mamele cu ceva cunoştinţe de operare PC şi fotoshop, confecţionarea invitaţiilor devine o distracţie. Poza lui bebe, lipită pe hârtie de calc pe care a fost printat mesajul, şi treaba e rezolvată cu un leu, maxim 1,5 lei!
Cum invitatul la cumetrie nu are voie să plece cu mâna goală de la petrecere, părinţii trebuie să pregătească mărturii. Măcar câte una de familie invitată, dacă nu de persoană!
Botoşei din ceramică, ursuleţi de pluş, cinci migdale glazurate într-un săculeţ de satin, suzete de sticlă, biberoane umplute cu sare de baie, îngeraşi de porţelan sau o lumânare în formă de bebeluş ori îngeraş, o jucărioară, un magnet de frigider, toate personalizate cu numele bebeluşului şi data botezului… în funcţie de inspiraţia şi de posibilităţile financiare ale părinţilor, de la minim 3 lei bucata.
Obligaţii faţă de naşi
Tradiţia cere ca părinţii bebeluşului creştinat să facă daruri naşilor. Dar nu e o lege în acest sens, iar părinţii şi naşii se pot înţelege asupra obligativităţii „ofrandei”! Important este ca părinţii să pregătească prosop şi săpun pentru naşi – minim 50 de lei.
Un cadou potrivit pentru părinţii spirituali ai micuţului sau micuţei ar putea fi şi un album cu fotografiile realizate la botez. Sau un weekend la munte… dacă nu clasicele seturi de pahare, ceşti, farfurii sau alte obiecte utile pentru familie şi cămin.
Cât mai e darul?
Invitaţii să nu uite că darul nu înseamnă doar meniul, ci şi muzica, fotografiile, filmatul. Un dar de 250 – 300 de lei de persoană este rezonabil. Şi dacă mai pun şi ceva pentru bebe este perfect!
„Când vine nănuţa cu daruri, se luminează casa”
Finuţii Cristian şi Diana-Simona Andreea pot depune mărturie: când naşa Mihaela le trece pragul casei, bucuria nu cunoaşte margini. „Sufleteşte, acceptând să botezi un copil, îi devii un al treilea părinte. Te angajezi pentru toată viaţa să ai grijă de el, să-l iubeşti şi să-l protejezi, să-i dai sfaturi bune atunci când are nevoie şi atunci când consideră că nu are”, ne-a mărturisit Mihaela.
Numele de botez e firesc să-l aleagă părinţii, dar ar fi bine să adauge şi un nume de sfânt pentru ca acesta să-i binecuvânteze pruncului paşii prin viaţă.
Trusou, hăinuţe, costuri
Naşa este cea care scoate copilul şi mama din maternitate. Pruncul este îmbrăcat în trusoul cumpărat de naşă cu 150-200 de lei. Trusoul de botez – crişma şi faşa, prosop mare, hăinuţe de tot felul, păturică, sticluţă de mir, ulei şi vin, prosop şi săpun pentru preot – costă aproximativ 300 de lei la care se adaugă lumânarea de botez – 150 de lei şi alte trei lumânări mici pentru biserică.
O rochiţă de ocazie pentru bebeluşă, cu pălăriuţă şi botoşei asortaţi, sau un costumaş de lord ori de marinar pentru bebe pot ridica factura cu încă 400 de lei.
Pentru naşii fiţoşi, există trusouri complete de botez, curpinzând tot ce e necesar de la crişmă la hăinuţe şi lumânare, plus cutii speciale pentru trusou, la preţul general de 1.300 de lei. Taxa de botez se ridică la 100 de lei, în funcţie de biserică.
Naşa trebuie să cumpere şi hăinuţe şi încălţări necesare copilului până la vârsta de un an. „Datoria” presupune o cheltuială de 500 – 1.000 de lei.
Un alt obicei este ca naşa copilului să prindă la rever celor ce asista la slujbă cruciuliţe (2 lei bucata, minim), aduse într-un coşuleţ special.
După botez, naşa îi dă mamei copilul peste prag de trei ori spunând: „Mi l-ai dat păgân, ţi-l aduc creştin”. Lumânarea de botez se stinge de pragul casei după ce se va fi închinat de trei ori.
A doua zi după botez naşa îmbăiază pruncul. În băiţă, se pun petale de trandafir, un ban de aur sau de argint ori bijuterii [dezinfectate!], un fulg, un strop de miere, lapte, orez, grâu, o verighetă sfinţită, un ou, ulei de la biserică, busuioc, toate simbolizând belşugul şi calităţile dorite copilului.
Pruncul este spălat peste tot de naşă şi ursit de bine, apoi îmbrăcat cu hăinuţe dăruite tot de naşă. „Investiţia” financiară a naşilor se ridică la 1.200-2.500 de lei la care se adaugă sau nu banii oferiţi în dar copilului.
Dar misiunea lor nu se încheie aici. Vor lua din moţ pruncului, la un an şi îi vor fi aproape toată viaţa. Darurile de Moşi, de Crăciun, de Paşti, de ziua numelui sau ziua de naştere sunt o bucurie şi pentru copil şi pentru naşi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.