Categories
Archiwum
Links
Tags
teorie muzicala concursuri canto de ce nu pot avea ritm muzical? cum pot invata canto? cum pot invata la un instrument muzical? am ureche muzicala ai ureche muzicala? vrei sa inveti la un instrument muzical? vrei canto? informatii gratuite muzica lectii de teorie teorie muzicala elementara teste auz teste auz muzical canto instrumente muzicale canto pian partituri pian am ritm muzical?
Cum sa iti alegi o chitara…
De luni întregi faci economii pentru a-ţi cumpăra o chitară pe care ai “ochit-o” la magazinul de instrumente muzicale. În sfarşit ai banii şi te indrepţi spre magazin visând cu ochii deschişi la noua ta chitară.
Ajuns la magazin, ceri chitara vânzătorului. Acesta ţi-o dă, iar tu emoţionat te uiţi la ea, însă nu îndrăzneşti să cânţi, fie pentru că nu ai început încă lecţiile de chitară sau pur şi simplu de emoţie. Spui că-ţi place şi o cumperi.
Ajungi acasă şi în intimitatea camerei tale, începi să dai primele note, fascinat şi mândru în acelaşi timp de noua ta achiziţie. După ceva timp începi să observi diferite defecte şi aşa încep drumurile înapoi la magazin…
Ca să nu treci prin aceeaşi experienţă, am enumerat mai jos câteva aspecte importante legate de starea chitarei pe care trebuie să le verifici atunci când o cumperi:
– Verifică dacă grosimea gâtului este confortabilă pentru mâna ta.
– Verifică sunetul chitarei. Nu felul în care arată o chitară este important, ci modul în care sună. Este foarte important acest aspect, pentru că sunetul va fi cel care te va inspira să cânţi.
– Verifică dacă prăguşul şi cordarul sunt lipite bine şi dacă funcţionează bine cheile de acordaj. Atenţie la cheiţe, să nu fie ruginite. Vei râde, însă am găsit chitare de la firme de prestigiu cu chei ruginite.
– Verifică planeitatea grifului. În mod normal, griful unei chitare, în momentul în care are corzile puse şi acordate, trebuie să aibă o foarte fină curbură, de multe ori insesizabilă. Dacă observi adâncituri sau ridicături pe suprafaţa gâtului sau chiar a corpului,respinge categoric chitara. În imagine* poţi vedea cum să verifici planeitatea grifului.
– În acelaşi timp cu verificarea planeităţii, vezi dacă nu cumva unele taste sunt mai ridicate. Este foarte important ca toate să fie la aceeaşi înălţime, deoarece dacă sunt diferenţe de înălţime în unele locuri, oricât de bine apeşi coarda pe o tastă, îţi vă bâzâi sau mai rău nu-ţi va vibra deloc.
– Şi dacă tot suntem la capitolul taste, verifică cu degetul arătător fiecare laterală a gâtului, pentru a simţi eventuale taste ieşite în afară, care te-ar putea răni.
Dacă parcurgi paşii de mai sus, vei fi sigur de calitatea noii tale achiziţii şi în acelaşi timp vei scuti şi evetuale drumuri la magazinul de instrumente muzicale, pentru a schimba chitara.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.