Categories
Archiwum
Links
Tags
teorie muzicala concursuri canto de ce nu pot avea ritm muzical? cum pot invata canto? cum pot invata la un instrument muzical? am ureche muzicala ai ureche muzicala? vrei sa inveti la un instrument muzical? vrei canto? informatii gratuite muzica lectii de teorie teorie muzicala elementara teste auz teste auz muzical canto instrumente muzicale canto pian partituri pian am ritm muzical?
Despre nunta
Alegerea restaurantului, contracte – sfaturi
Unii dintre noi, cand pornesc sa caute restaurantul pentru nunta, nu stiu ce informatii sa ceara. Asa se face ca se trezesc, dupa semnarea contractului, ca au de platit in plus sau ca meniul este diferit fata de ce au cerut initial.
Asa am pornit si noi… din usa-n usa… cam nestiutori… si am luat aminte la ce ne-au spus unii sefi de sala, mai amabili…
Poate lista de mai jos va va ajuta ( noi am tot adaugat intrebari, pe masura ce taiam din lista cu restaurante ):
– pretul meniului ( se trece in contract )
– va mai creste si daca da, cu cat ? ( de specificat clar in contract )
– avans ( neaparat chitanta, cu semnatura managerului si stampila firmei, iar suma va fi trecuta si in contract )
– nr. de meniuri impuse ( salile mari impun un nr / daca ai mai putini invitati, te baga automat duminica )
– meniul exact si gramajul aproximativ ( e bine sa fie trecute ca o anexa a contractului )
– cate meniuri asigura in plus, daca vin mai multi invitati ( 5 / 10 )
– daca nu vin toti invitatii, meniurile se platesc ( de obicei da, dar sunt si cazuri cand se platesc doar sarmalele )
– ce se aduce de acasa ( bautura, fructe, etc; de trecut in contract faptul ca voi aduceti bautura )
– cafeaua intra in pret
– cate cafele ofera ( de obicei 2, dar si una / deloc )
– pretul include TVA
– unde se pregateste mancarea ( in bucataria rest / lucreaza cu firma de catering )
– se pot vedea bucataria si toaleta
– chirie de sala
– ora maxima de stat
– se plateste in plus, daca depasiti ora si cat
– comision ospatari ( variaza de la 0 la 15 %, de obicei, 10 % )
– se cer bani in plus pentru restul serviciilor ( bucatar, femeie de serviciu ) sau sunt inclusi in cei pt. ospatari
– aranjamente de sala ( husele variaza de la 0 la 2 euro / scaun sau au contracte cu firme specializate, pot / nu aranja cu flori, baloane, etc. sau… te descurci )
– vesela, tacamuri ( atentie sa nu fie ciobite, 2 furculite de-un fel, una de alt fel / macar sa fie la fel la aceeasi masa )
– cati ospatari vor servi ( cam 1 / 15 pers )
– impun formatia lor ( daca au ) / poti aduce tu ce vrei
– muzica se asculta tare sau in surdina ( restaurantele de hotel / cele aproape de locuinte cam impun muzica mai… incetisor, sa nu deranjeze… )
– exista suficiente prize ( daca au formatie, au si prize )
– parcare pt. masinile invitatilor
– daca au terasa, se inchiriaza / este gratuita / iti baga pe gat si consumatorii de rand ( acelasi lucru este valabil si pt. restaurantele cu sali comune )
– daca sala voastra e la etaj, exista intrare separata / deranjati o posibila nunta de la parter
Sper sa va fie de folos
Traditii de nunta la romani
In trecut, nuntile se derulau dupa tipare stabilite. Traditiile erau sfinte, mai ales in mediul rural, unde se respectau cu strictete obiceiurile. Este interesant totusi de stiut cum se desfasurau nuntile si care erau traditiile. Asa veti intelege obiceiurile din prezent.
Petitul si cererea in casatorie
La petit, mirele mergea insotit de parinti. Daca nu era sigur ca fata il place, tanarul trebuia sa trimita petitori inainte. Petitorii erau barbati sau femei buni de gura. Daca fata petita nu era de acord sa se marite cu baiatul respectiv, motiva ca e prea tanara, ca nu are zestrea pregatita sau ca nu are destula avere. Daca se intelegeau, petreceau cu totii, iar tinerii erau pusi sa manance amandoi dintr-un blid lapte dulce si cu placinta incretita. Se intocmea zestrea pentru ambele parti.
Astazi, cererea in casatorie se face uneori in cele mai inedite, romantice sau spectaculoase moduri si este insotita obligatoriu de oferirea unui inel de logodna.
Bradul de nunta
Se facea in seara dinainte de nunta. Tinerii din partea mirelui si a miresei faceau bradul. Se puneau cate doi brazi la mireasa, doi la mire si doi la nasi. Bradul era impodobit cu ghirlande de hartie, zurgalai, naframe, panglici rosii si tricolore. In varful bradului se punea o sticla de tuica sau un cozonac. In timpul nuntii, bradul era asezat la poarta, unde ramanea pana se usca.
Gatitul miresei
Se facea in ziua nuntii, la pranz. Luau parte fete, rude si alte persoane apropiate. Nasa o impodobea, iar fetele tineau oglinda si pieptanele. Voalul era pus de nasa.
Insemme specifice purtate de mireasa: cununita din flori naturale si voal, margele pe frunte, carpa(marama) lunga de borangic cu coronita.
Dupa masa mare, nasa ii dadea voalul jos, ii despletea coada si si ii impletea doua cozi pe care le infasura in coc, ii punea batic pe cap si salba de argint la gat
Gatitul mirelui
Mirele se imbraca singur inainte de a participa la cununia religioasa. Luau parte si tinerii. Cel care il barbierea trebuia sa fie necasatorit. In general camasa mirelui era cusuta dupa logodna de mireasa si era facuta din panza de bumbac sau borangic. Camasa era cusuta cu flori si margele colorate , crengute si boboci. La 1900, camasa mirelui se cosea doar pe guler. Insemnele specifice ale mirelui erau: floarea mare cumparata, numita floare de mire, floare mare cu panglica lunga si cu beteala, batista de mire si 100 de lei.
Alaiurile de nunta
In Moldova mirele porneste de dimineata cu ceata sa de flacai spre casa nasilor, urmand ca impreuna cu acestia sa mearga sa o ia pe mireasa. In partile Transilvaniei insa, se obisnuia ca nasul sa vina si sa-l ia pe mire, impreuna mergand la mireasa.
Masa mare de nunta
Masa din Duminica nuntii sau Masa Mare era organizata de obicei la casa mirelui, insa daca nu era suficient spatiu se mai facea si la mireasa.
Asezarea la masa se facea diferit, in functie de zone si legat de acest lucru se fac o multitudine de obiceiuri. In Oltenia si in Moldova, mirii nu mancau la masa cu nuntasii, ei mancau dintr-un blid cu o singura lingura din lemn si beau vin din aceeasi sticla, ca sa se invete sa imparta totul. Ei erau asezati pe desagi, ca sa fie legati ca acestia. Mancau fie ce se servea la masa, fie vin cu paine sau imparteau un ou. Nasii erau pusi in capatul mesei, iar langa ei stateau socrii mari. In preajma nasilor mai stateau rudele bogate si persoanele importante din sat. In Transilvania, mirii stateau in capatul mesei, iar nasii de o parte si de alta a lor. Mirii mancau lapte sau smantana dintr-un blid ca sa aiba copiii albi si frumosi, si mancau un ou fiert dat de soacra.
Dansul gainii
Un alt obicei era dansul gainii (gaina umpluta era considerata o mancare deosebita). O femeie sau soacra aducea o gaina mare prajita, frumos impodobita cu beteala, flori, cu spice de grau in cioc si pe langa ea diverse fructe. Se juca un dans si apoi se ducea la nas, care o cumpara in mod simbolic; apoi o rupea si o impartea celorlalti meseni. Daca era o nunta bogata atunci se aducea un purcel de lapte sau un curcan. Acest ritual se facea la sfarsitul mesei, atunci cand se dadea darul.Darul se striga la sfarsit. Strigatul darului se facea de catre un lautar, un vornic sau de nas. Primul care dadea banii era nasul, care trebuia sa dea si cel mai mult. Urmau socrii mari, care promiteau casa, bani, animale, etc. Mesenii dadeau ce aveau: de la bani, la animale, cereale, lucruri pentru casa (carpete, perne, asternuturi etc.). Dupa ce nasul strangea banii, ii aseza intr-o batista, punea sare peste ei si ii dadea miresei, care ii saruta mainile.
Spre dimineata, nuna ii dadea miresei voalul jos si ii punea basma, ca simbol al femeii maritate si renuntarea la feciorie.
Obiceiuri la nunta
Multe din traditiile de nunta romanesti s-au perpetuat pana astazi, dar sunt si obiceiuri noi, specifice timpurilor moderne, unele chiar preluate de la straini. Oricum ar fi, exista o simbolistica pentru fiecare dintre ele.
Aruncarea cu grau si orez peste proaspetii miri
Desi acest obicei se practica doar la starea civila, batranii spun ca ar trebui pastrat si la biserica, intrucat are o deosebita importanta. Boabele de grau si orez nu ar trebui sa fie inlocuite cu confeti. Și asta pentru ca, atat graul, cat si orezul semnifica fecunditatea aruncata peste trupurile mirilor si viata imbelsugata ce ii asteapta.
De asemenea, uralele de nunta si muzica lautarului nu sunt nici ele lipsite de semnificatie. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin in ziua nuntii pentru a le lua din darurile divine ale cuplului.
Scoaterea jartierei de pe piciorul miresei
Se spune ca are semnificatii stravechi, crezandu-se ca jartiera are proprietati magice, investind-o pe mireasa cu puteri supranaturale. Dupa acest moment, mirele arunca jartiera catre ceilalti burlaci de la nunta. Cel ce o va prinde se va casatori primul pentru ca va fi cel vrajit de farmecele feminine.
Aruncarea buchetului miresei
Mireasa arunca buchetul imediat dupa cununia religioasa sau la restaurant, dupa momentul tortului. Se spune ca fata care va prinde buchetul aruncat peste capul miresei va fi urmatoarea care se va marita. Asta pentru ca buchetul miresei devine un simbol al nuntii si asigura astfel continuitatea cununiei.
“Something old, something new, something borrowed, something blue and a silver sixpence in her shoe”
Sigur ai auzit aceasta expresie in filmele americane. Ei bine, obiceiul de a purta la nunta ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si o moneda de argint in pantoful miresei dateaza din Anglia victoriana. Ceva vechi semnifica continuitatea, legatura cu trecutul, cu familia. Cele mai multe mirese aleg sa poarte o bijuterie veche primita de la o bunica. Ceva nou semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de sotul ales. Ceva imprumutat este de obicei un obiect de la un cuplu cu o casnicie fericita, devenind un talisman aducator de noroc. Printre cele mai uzuale obiecte imprumutate se numara: bijuterii, gentute, batiste din matase, etc. Ceva albastru in ziua nuntii simbolizeaza dragostea si fidelitatea ce trebuie sa guverneze viata tinerei familii. Cel mai frecvent, miresele poarta jartiera albastra, dar si buchetul poate contine flori albastre. Moneda de argint purtata in pantoful miresei era un semn aducator de bunastare financiara pentru miri, dar in timp s-a renuntat la acest obicei. Pe langa acestea, mai exista, binenteles, si alte traditii cum ar fi barbieritul mirelui, furatul miresei sau trecerea pragului casei cu mireasa in brate.
Agenda de cheltuieli
Nunta presupune cateodata pentru viitorii miri un adevarat efort financiar. Cumpararea tinutelor de cununia civila, achizitionarea rochiei de mireasa, a costumului de mire si a accesoriilor, dar si organizarea petrecerilor cu ocazia nuntii sunt doar cateva dintre cheltuielile necesare. O agenda de cheltuieli va ajuta sa tineti evidenta bugetului si sa va organizati mai bine pentru marele eveniment.
Nu se fac nunţi in 2015
Posturile de peste anul 2015
|
Nunta, pas cu pas
Nunta reprezinta un eveniment de mare amploare, cu multi participanti, cheltuieli diverse, achizitii, programari si planificari. Lista este lunga, dar nu va panicati!
O agentie de organizari evenimente va poate scuti de multe eforturi si batai de cap. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca numai o buna planificare a evenimentului va poate garanta succesul. Noi incercam sa va ajutam cu cateva indrumari care speram sa va fie de folos!
8 – 12 luni inaintea casatorieiInainte de toate trebuie sa stabiliţi data nunţii şi apoi locul unde va avea loc petrecerea. Nu trebuie sa uitaţi ca perioada iulie-septembrie este cea mai aglomerata in ceea ce priveşte nunţile, asa ca primul pas este rezervarea restaurantului. Alegeti o sala care sa corespunda numarului de invitati. Nu uitati sa verificati si calendarul religios pentru a evita perioadele de post cind nu se oficiaza cununii la biserica. Obiceiul este de a reuni cele doua familii pentru a stabili stilul şi derularea casatoriei şi a petrecerii. Aceasta este cea mai buna metoda pentru ca fiecare parte sa se simta implicata in deciziile ce vor fi luate. Este momentul sa stabiliţi locul ceremoniei religioase. Recepţia şi masa au cel mai important rol in bugetul nunţii.5 – 8 luni inaintea casatorieiEste momentul sa va gandiţi la tinutele de nunta, rochia de mireasa, costumul de mire, tinutele pentru cununia civila. Consultaţi mai multe magazine pentru a va face o idee asupra noilor tendinţe si preturilor. Puteti sa utilizati si internetul. Incercaţi mai multe rochii pentru a nu regreta nimic. Puteţi alege si soluţia unei croitorese care prezinta avantajul de a avea rochia pe care v-o imaginaţi şi care sa corespunda stilului nunţii.3 – 5 luni inaintea casatoriei
Alegeţi şi comandaţi invitaţiile, cardurile de masa şi puteţi incepe sa le trimiteţi sau sa le inmanati personal. Comandaţi 10 invitaţii mai mult decat lista dumneavoastra de invitaţi. Nu se stie pe cine ati uitat sa puneti pe lista. Incepeti sa programati si sa rezervati: DJ, formaţii, sonorizari, filmari, fotografii, baloane, aranjamente florale etc. Nu trebuie sa uitaţi de planificarea lunii de miere. Daca nu a facut-o pana acum, mireasa isi achizitioneaza rochia de mireasa sau face probele la croitoreasa. Și mirele isi cumpara costumul. Nu uitati nici de tinutele pentru cununia civila. 2 – 3 luni inaintea casatoriei Trimiteţi şi ultimele invitaţii, daca nu aţi facut-o deja. Puteţi face şi o proba pentru coafura şi machiajul din ziua nunţii. Mergeţi la restaurant şi decideţi asupra meniului şi posibilitaţilor de decorare a salii. Ocupati-va de ultimele cumparaturi pentru nunta. Poate mai aveti de achizitionat bijuterii, accesorii sau cadouri pentru nasi si invitati. Informaţi-va asupra actelor necesare pentru oficiul starii civile. 1 – 2 luni inaintea casatoriei Este timpul sa va gandiţi la tortul miresei, daca acesta nu este inclus in meniul restaurantului. Asigurati-va ca el va fi livrat la o anumita ora la restaurant, astfel incat sa nu se strice daca nu aveti unde sa il depozitati la rece. Cumparati verighetele, comandati buchetele şi lumanarile de nunta. Incepeţi sa repetaţi paşii de vals sau adresati-va unui coregraf profesionist pentru a concepe un dans special pentru valsul miresei. Inainte cu 2 saptamani Mergeţi la oficiul starii civile pentru a va depune actele. Puteti sa treceti si pe la biserica pentru a stabili ultimele detalii ale cununiei impreuna cu preotul. Contactaţi furnizorii de servicii pentru confirmari. Este perioada cand se desfaşoara petrecerea burlacilor, petrecerea miresei sau petrecerea mirilor. Contactaţi invitaţii care nu au raspuns pana acum şi stabiliţi lista finala a invitaţilor. Faceţi confirmarile pentru luna de miere. Stabiliţi sarcinile fiecarui parinte şi prieten apropiat pentru a scapa de alte griji inutile. Stabiliţi un program pentru ziua nunţii ca sa nu va faceţi griji pentru eventualele intarzieri. Ziua nunţii Nu va grabiţi cand faceţi fotografiile, indiferent daca apelaţi la un studio foto sau mergeţi undeva in aer liber. Totul a fost planificat in cel mai mic detaliu, asa ca nu trebuie sa va ingrijoreze nimic. |
PLANIFICAREA NUNTII
ROCHIA SI ACCESORIILE | COST |
Rochia | 0.00 |
Voalul si accesorii par | 0.00 |
Lenjeria | 0.00 |
Pantofii | 0.00 |
Coafura | 0.00 |
Machiajul | 0.00 |
Cosmetica | 0.00 |
Bijuteriile | 0.00 |
Alte accesorii | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
COSTUMUL DE MIRE | COST |
Costumul | 0.00 |
Pantofii | 0.00 |
Accesorii ( papion, butoni, etc ) | 0.00 |
Camasa | 0.00 |
Alte accesorii | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
PETRECEREA | COST |
Inchiriere sala | 0.00 |
Meniul | 0.00 |
Bautura | 0.00 |
Personalul | 0.00 |
Tortul miresei | 0.00 |
Fructe | 0.00 |
Decoratiuni | 0.00 |
Fantana de ciocolata | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
SERVICII | COST |
Fotograf | 0.00 |
Cameraman | 0.00 |
DJ/Formatie | 0.00 |
Acordeonist | 0.00 |
Poze suplimentare | 0.00 |
Copii casete | 0.00 |
Albume foto | 0.00 |
Limuzina | 0.00 |
Transport invitati | 0.00 |
Cazare | 0.00 |
Lectii de dans | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
FLORI | COST |
Buchet mireasa | 0.00 |
Buchet nasa | 0.00 |
Buchet d-ra onoare | 0.00 |
Lumanari | 0.00 |
Aranjament de prezidiu | 0.00 |
Aranjamente mese invitati | 0.00 |
Cocarde | 0.00 |
Alte aranjamente | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
MATERIALE IMPRIMATE | COST |
Invitatii | 0.00 |
Carduri | 0.00 |
Carduri asezare invitati | 0.00 |
Meniuri | 0.00 |
Numere de masa | 0.00 |
Cheltuieli de expeditie | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
CUNUNIA CIVILA | COST |
Tinute cununia civila | 0.00 |
Hostess | 0.00 |
Bufet cununia civila( sampanie, piscoturi, bomboane etc) | 0.00 |
Taxa cununia civila | 0.00 |
Acte cununia civila | 0.00 |
Buchet cununia civila | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
CUNUNIA RELIGIOASA | COST |
Verighete | 0.00 |
Taxe cununia religioasa | 0.00 |
Porumbei | 0.00 |
Decor biserica ( stalpisori, covor rosu etc) | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
ALTE CHELTUIELI | COST |
Artificii | 0.00 |
Faclii | 0.00 |
Petrecere burlaci | 0.00 |
Cadouri nasi | 0.00 |
Cadouri invitati ( marturii) | 0.00 |
Luna de miere | 0.00 |
SUBTOTAL | 0.00 |
TOTAL | 0.00 |
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.