Categories
Archiwum
Links
Tags
teorie muzicala concursuri canto de ce nu pot avea ritm muzical? cum pot invata canto? cum pot invata la un instrument muzical? am ureche muzicala ai ureche muzicala? vrei sa inveti la un instrument muzical? vrei canto? informatii gratuite muzica lectii de teorie teorie muzicala elementara teste auz teste auz muzical canto instrumente muzicale canto pian partituri pian am ritm muzical?
Cum ne alegem o orga/pian
Ce sa cauti
1.Cel mai important lucru cand cauti o orga sau un pian electric(digital) este claviatura(cat de sensibile sunt clapele la apasare,asigurati-va ca claviatura este de marimea celei de pian),fara aceasta copilul dumneavoastra nu va avea dinamica la claviatura(nu va putea canta tare sau incet)in piesele pe care le studiaza.Pe timpurile astea cam toate claviaturile au dinamica,dar totusi asigurati-va asupra acestui lucru.
2.Apoi,va trebuie o claviatura apropiata celei de pian(sa imite lovitura de ciocan a clapei pianului real).Asta inseamna ca claviatura orgii(pianului electric)imita foarte bine claviatura pianului adevarat.Bineinteles ca cu cat este mai scump pianul electric,cu atat va imita si mai bine pianul adevarat.Asa cum este cu pianul adevarat,oameni diferiti vor avea diferite preferinte pentru cat de usor sau de greu vor sa fie claviatura la apasare.Recomand sa mergeti la un magazine de instrumente muzicale si sa cantati la cateva modele renumite de pian electric sau orga,ca sa va faceti o idee despre ceea ce va doriti.Exista piane cu claviatura greu la apasare pentru notele joase si din ce in ce mai usor la apasare spre notele cele mai inalte.Un alt lucru important este sa va asigurati si sa verificati claviatura pianului atunci cand nu este pornit.Unele piane scumpe sunt foarte zgomotoase cand apesi pe claviatura.Deci va trebuie o claviatura care nu face zgomot si nu va incurca la cantat.
3.Cumparati-va un pian cu o claviatura cu clapa mare,de pian,cu 88 de clape.Exista si cu 76 ori cu 61 de clape.Un incepator sau avansat poate sa studieze pe o claviatura mai mica de 88 de clape dar nu mai mica de 61 de clape.Cu cat claviatura este mai mica ca lungime,cu atat veti putea studia mai putine piese complexe.
4.Verificati polifonia pianului.Polifonia unui pian inseamna cate note poate un pian sa cante in acelasi timp.Polifonia standard ar fi incepand de la 16,32,64 sau 128 note cantate simultan.Cu cat mai multe,cu atat mai bine.Pentru ca aveti doar 10 degete,nu puteti auzi decat 10 note in acelasi timp dar,e mai complicat cand aveti de cantat muzica clasica,acorduri arpegiate sau sa folositi pedala de sustain.Astfel,cand veti ajunge la limita de polifonie a pianului,s-ar putea sa nu mai auziti toate notele ori,ati putea auzi note distorsionate.Deci,32-64 note polifonie e in regula pentru un pian electric.Aveti grija,daca notele sunt inregistrate in stereo,vor manca de doua ori mai multa polifonie decat normal,deci 32 note polifonice sunt de fapt 16.
5.Samplere.Multe piane digitale(electrice)folosesc in prezent tehnologia semplerelor.In loc sa imite pur si simplu un sunet de pian,producatorii inregistreaza de fapt sunetul pianului adevarat pe pianele digitale,avand ocazia(gratis !)sa ascultati acasa un pian adevarat!
6.Trei pedale e cel mai bine,dar de pedala de sustain aveti cea mai mare nevoie.Unele piane are inclusa in pret pedala de sustain,altele vin cu pedala contra cost.Asigurati-va ca exista un orificiu jack pentru pedala de sustain.
7.Conectivitate midi.Majoritatea pianelor digitale si a orgilor au.Poate fi standard midi in si out dar multe ofera astazi orificiu USB.De fapt,acest lucru permite pianului sa vorbeasca cu calculatorul dumneavoastra si acest lucru e important pentru studentii compozitori in aranjamente orchestrale ori inregistrari.
8.Stativ de pian,scaun sau stativ de caiet.Doar pianele digitale foarte scumpe au incluse scaun in pretul de cost.Deci,va trebui sa achizitionati separate un scaun pentru pian(sau sa folositi un scaun de acasa,cu conditia ca inaltimea acestuia sa fie corecta-adica coatele bratelor elevului sa fie un pic mai sus decat nivelul liniei claviaturii pianului).Unele piane au inclus stativul.In caz contrar,va mai pregatiti de inca o cheltuiala in plus pentru stativ.Majoritatea pianelor(orgilor)au inclus stativul pentru note(caiet)insa trebuie sa va asigurati de acest lucru intrucat nu aveti unde sa asezati paginile de studiu…
9.Jack-ul pentru casti este perfect in cazul in care nu vreti sa deranjati membrii familiei.
10.Adaptorul sau bateriile.
11.Metronomul din pian.E bun pentru elevii care au probleme cu ritmul.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.